Rumor was jarig 

Het Leids Zeemanskoor Rumor di Mare bestond in 2019 niet alleen 25 jaar, maar organiseerde ook op 7 en 8 juni voor het zevende jaar in Leiden het festival “Naar Zee, Naar Zee!” Het was een groot succes. Bekijk hier de foto’s en films van een geweldig festival. Op naar de volgende 25 jaar!

(Foto’s onder andere van Yu Hua Yeh en Marcel Schikhof van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging)

 

 

 

Line-up Sea Folk & Shantyfestival ‘Naar Zee, Naar Zee!’

 

Tom Lewis (UK)

Tom Lewis neemt zijn publiek mee op een reis met traditionele shanties tot liedjes uit zijn eigen zeevarende achtergrond. Ze zijn afwisselend reflecterend, dramatisch en humoristisch. Tom is geboren in Noord-Ierland en zijn Keltische afkomst is terug te vinden in zijn heldere, krachtige stem. Hij kan stil verdriet oproepen voor een visser die op zee is gebleven, maar net zo goed een krachtige shanty zingen “om boven de stormen uit te worden gehoord”.

Tom begeleidt zichzelf op concertina en ukelele, maar het is de sterke vocale stijl, de aanstekelijke humor en de kwaliteit van entertainen die hem zo bijzonder maken.

http://www.tomlewis.net/index.htm

 

 

 

 

 

 

Viswijvenkoor Leiden

Het Viswijvenkoor Leiden zingt over zeemansvrouwen en de woelige baren. Over avontuur, weemoed, een lach en een traan. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van het Viswijvenrepertoire. Vol overgave vertolken ze eeuwenoude shanties en liederen over zeemansvrouwen. Droevig of vrolijk, maar altijd uit het leven gegrepen. Onder muzikale begeleiding van accordeon en fluit, zingen ze sinds 1996 meerstemmige liederen over de zee.

Het Viswijvenkoor Leiden is het jongere zusje van het jubilerende Zeemanskoor Rumor di Mare. Om en om repeteren de beide koren op maandagavond in de Tuinzaal van het Grand café de Burcht in Leiden. https://www.viswijvenkoor.nl/

 

 

 

 

Gaeld’r

De Friese groep Gaeld’r staat bekend om zijn sfeervolle Ierse en Schotse folk. De band is ontstaan rond trekzakspeler en zanger Gjalt de Jong, tevens verhalenverteller, toneelspeler en skûtsjesverslaggever. De andere leden van de groep zijn Ietsje Meems (zang en viool), Gerrit Gerlofsma (zang, gitaar en mandoline) en Douwe Dijkstra (contrabas).

https://www.facebook.com/Gaeldr-104769937014941/?tn-str=k%2AF

 

 

 

 

Shantykoor Kaapstander

Shantykoor De Kaapstander is ruim twintig jaar geleden opgericht in Oudewater en staat onder leiding van dirigent Jeanmarie Dosogne. De muzikale begeleiding bestaat uit accordeons, trekzak, viool, gitaar en banjo. De groep onderscheidt zich vooral door z’n gezellige uitstraling. Zij brengen hun repertoire heel beeldend en veel nummers hebben hun eigen ‘chorografie’. De Kaapstander treedt vooral op bij evenementen die iets met water, zee of schepen te maken hebben, maar ook op feesten met een meer besloten karakter.

http://www.kaapstander.nl/

 

 

 

 

Trio la Bouline (F)

Trio la Bouline is een groep van drie muzikanten uit het departement Loir-et-Cher, die een gemeenschappelijke passie delen voor de Loire en de wereldzeeën. Het repertoire van de groep gaat over de grillige golven van de Loire of de tumultueuze oceaan, als onderdeel van het dagelijkse avontuur van schippers en zeelui.

De traditionele liederen of persoonlijke composities van Trio la Bouline begeleiden zij met instrumenten als de bouzouki, banjo, gitaar, bas, diatonische accordeon, fluit, klarinet, mondharp en mondharmonica.

https://www.facebook.com/trio.labouline.7

 

 

 

Two Sheets to the Wind (B)

Ver van zee, in de binnenlanden van Wallonië, combineerde de groep Les Mâles de Mer Keltische rock met ‘sea songs’. Het was een groot succes, maar na een paar jaar vormden Manu en Yves het duo ‘Two Sheets to the Wind’. De muzikaliteit werd verder uitgebouwd, op vele festivals werd het duo een vaste gast.

Manu en Yves hebben ook aangemonsterd op de missie die het doel heeft om België terug te brengen op zijn terechte plaats tussen de naties die grote ontdekkingen hebben gedaan en belangrijke bijdragen aan de geschiedenis van de zee hebben geleverd. Een plaats die te lang is geclaimd door de minder zeevarende naties zoals Engeland, Nederland en Frankrijk. ‘Zij vinden het hoog tijd om deze historische ongerechtigheid recht te zetten’.

In juli dit jaar zal het duo, aangevuld met violist Simon, optreden op het Tall Ship Celebration in Bay City, Michigan, USA. https://www.tallshipcelebration.com/international-maritime-music

 

Act of Mutiny (NL)

Act of Mutiny is een groep mannen die sfeervolle maritieme folkmuziek maakt, veelal Engels-, maar ook Frans- en Spaanstalig. Als de gelegenheid daarom vraagt, kan er ook Nederlandstalig “zeemansgeschal” klinken! Ze hebben een veelzijdig repertoire, dat bestaat uit traditionele en modernere werkliedjes van zeelui, vissers, houthakkers en gevangenen. Act is steeds op zoek naar nieuw en origineel materiaal. Vol enthousiasme en vol overgave worden ballades over de zee, kaapvaart, muiterij, piraterij en natuurlijk vrouwelijk schoon en verloren liefdes vertolkt. Soms rauw en meeslepend, dan weer melancholiek. Ze zingen meerstemmig à cappella, maar daarnaast worden liederen ook begeleid met een verscheidenheid aan instrumenten: gitaar en banjo, fluit, cello en percussie. http://actofmutiny.nl/

 

 

Zeemanskoor Rumor di Mare (NL)

Zeemanskoor Rumor di Mare uit Leiden onderscheidt zich door een uitgebreid en eigenzinnig repertoire en is winnaar van diverse festivals. De leden komen uit de gehele Leidse regio.  Tijdens optredens in binnen- en buitenland vertolkt het koor als geen ander de sfeer van de traditionele shanties en zeemansliederen, maar ook roeiliederen vanuit de hele wereld. Onder professionele leiding van dirigent Harm Huson, en met begeleiding van diverse muzikanten, wordt met een aanstekelijk enthousiasme een internationaal repertoire van bekende en vooral ook minder bekende liederen ten gehore gebracht, niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Frans, Engels,  Russisch en vele andere talen. Soms zijn ze ruig en opzwepend, zoals de zee kan zijn. Dan weer ingetogen, bij sfeervolle luisternummers. https://zeemanskoorrumordimare.nl/repertoire/