Leids Zeemanskoor Rumor di Mare

Zeemanskoor Rumor di Mare uit Leiden onderscheidt zich door een uitgebreid en eigenzinnig repertoire en is winnaar van diverse festivals. Tijdens optredens in binnen- en buitenland vertolkt het koor als geen ander de sfeer van de traditionele shanties en zeemansliederen, maar ook roeiliederen vanuit de hele wereld. Onder professionele leiding van dirigent Harm Huson, en met begeleiding van diverse muzikanten, wordt met een aanstekelijk enthousiasme een internationaal repertoire van bekende en vooral ook minder bekende liederen ten gehore gebracht.

 

In het najaar van 1994 bezoeken 25 mannen uit Leiden en omgeving de oprichtingsbijeenkomst. De leden van dit gemêleerde gezelschap hebben één ding gemeen: niemand heeft ooit in een zeemanskoor gezongen. Na een tiental avonden hard oefenen, wordt in besloten kring het eerste optreden verzorgd, niet geheel toevallig in het stamcafé van het koor: Grand Café De Burcht te Leiden. Dat smaakt naar meer, en gaandeweg groeit het koor van 30 naar 40 en tenslotte naar 50 man, in leeftijd variërend van 45 tot 93 jaar. In 2014 vierde Rumor di Mare haar 20-jarig jubileum. De geschiedenis van het koor werd samengevat in ons jubileumboek, lees ‘Scheepspost, Rumor di Mare 20 jaar‘.

 

Herkomst van de naam

De naam Rumor di Mare komt uit het Italiaans en kan vrij worden vertaald als Geluid van de Zee. Zoals de zee soms rustig is en dan weer ruig tekeer gaat, zo varieert ook het geluid dat het koor voortbrengt: van ingetogen gezongen luisternummers tot wilde, opzwepende roeierliederen. Het is het geluid van de matrozen die zingend de zeilen hijsen of aan de kaapstander lopen om het anker binnen te draaien. Omdat het zware arbeid is, helpt een goed ritme.  Eén zingt voor, de rest valt in. Als de wacht erop zit, of het schip in de haven ligt dan komen de verhalende liederen aan bod, met teksten vol weemoed en verlangen.

 

Die Maruh en Di Mare

Ooit, heel lang geleden was het in en rond het Leidse woest en ledig. De stad bestond nog niet. Wel leefde er omstreeks 860 een bescheiden gemeenschap van boeren en vissers op de hoge gronden in de toenmalige nederzetting Leithon, wat ‘drie wateren’ betekent zegt men: bedoeld werden de Rijn, de Vliet en de Mare. Lees verder…

 

 

Leiden & Zeevaart

De thuishaven van Zeemanskoor Rumor di Mare is Leiden. Maar heeft die stad zonder zout water eigenlijk wel wat met de zee, laat staan met het zeemanslied? Ja, dat is zeker het geval. Hieronder het verhaal van de Kweekschool voor Zeevaart waar in Leiden ooit jongens werden opgeleid tot matroos. De leerlingen leerden er alle zaken die nodig waren voor een varend bestaan. Zelfs het zingen van zeemansliederen was onderdeel van de opleiding. Lees verder…

 

 

Bekijk hieronder ons filmpje ‘Zeemanskoor Rumor di Mare 20 jaar in beeld’