Zoals ieder jaar wordt er ook nu weer tijdens het festival een lezing gegeven. Dit keer door de historicus Vincent van Zuilen van De Kennisproeverij. De lezing over Leiden en de VOC is op zondagmiddag 29 juli aan boord van het historische bedrijfsvaartuig de Terra Nova, aan de Havenkade in Leiden (tijdstip wordt nog bekendgemaakt).

Leiden en de VOC

Tussen 1602 en 1800 vervoerde de VOC bijna een miljoen opvarenden, waarvan 2/3 de dienst door overlijden nooit meer zouden verlaten. In deze lezing doet historicus Vincent van Zuilen van De Kennisproeverij verslag van het onbekende verhaal van de bijna 11000 gewone Leidenaren die in de 17e en 18e eeuw het avontuur bij de VOC aangingen; veelal een wisse dood tegemoet gaand. Wie waren deze Leidenaren en wat dreef hen om dienst te nemen? Waarom zien we hen pas vooral in de ‘moeilijke’ 18e eeuw in de logboeken verschijnen en hoe verging het ze op zee en in de handelsposten van de VOC? Naast de vaak aangrijpende levensverhalen van individuele zeelui, bekijkt Van Zuilen ook de relatie van de stad Leiden met de Amsterdamse Kamer, de toenemende inzet van Leidse wezen op zee, de lotgevallen van een gedeserteerde Leidse VOC-soldaat op zoek naar een Afrikaans El Dorado en de reizen van enige VOC-schepen die de naam van de Stad Leiden over de wereldzeeën voerden.

De illustratie is een tekening van Willem van de Velde de Oude van het oorlogsschip ‘Den Burgh van Leyden’, met de Leidse burcht op de spiegel. Het schip ‘Den Burgh van Leyden’ was één van de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC, 1602 – 1799).