Sail Leiden laat de stad van zijn waterkant zien

Sail Leiden verandert de stad op 27, 28 en 29 juli in een drijvend openluchtmuseum. Tussen de poorten liggen er dan zo’n 200 historische bedrijfsvaartuigen en bruist het op en aan het water.

Via de Blauwe Meander loop je langs de schepen en een stroom van activiteiten en verhalen. Voor jong en oud is er tijdens Sail Leiden wat te beleven. Je ervaart er wat water voor Leiden betekende en nog steeds betekent.

Leiden is een echte waterstad en dankt er zelfs zijn ontstaan aan. Weinig Nederlandse steden hebben ook zoveel water binnen hun grenzen. Tot ver in de twintigste eeuw was transport over water van grote economische betekenis. Bedrijfsvaartuigen die vroeger van levensbelang waren voor de stad komen nu naar Leiden. Een grote club van enthousiastelingen zet zich in voor het behoud van dit historisch varend erfgoed.

Tijdens Sail Leiden liggen de grachten en singels vol met varend erfgoed. Je kunt er genieten van het eerste Leidse stadsstrand of een Drijf In-waterbioscoop. Er zijn nautische markten en een groenteveiling vanaf het water. Je kunt luisteren naar maritieme muziek van groepen uit binnen- en buitenland. Er zijn markten en oude ambachten, er is kunst te zien en een scheepbouwer bouwt er een authentieke boeier. En natuurlijk kun je genieten van een hapje en een drankje. Wil je de rest van de stad verkennen: stap dan in één van de boten van de Leidse rederijen.

Goed om te weten

Met ongeveer 200 kleine en grote schepen in het water en activiteiten voor jong en oud op de wal, is er van alles te zien en te doen op 27, 28 en 29 juli. Houd er rekening mee dat de binnenstad van Leiden op deze dagen erg druk is en daarom het beste is te bereiken met het openbaar vervoer. Ook varen er watertaxi’s tussen de Historische Haven en het Ankerpark, de perfecte kans om de schepen vanaf het water te bewonderen. Op het Stationsplein staat een infoschip voor meer informatie. Meer informatie en het programma zijn ook te vinden op www.sail-leiden.nl

Lees meer over ons seafolk en shantyfestival Naar Zee Naar Zee tijdens de Sail 2018