Naar Zee Naar Zee met Sail Leiden 2018
Zaterdag 28 juli 2018 vanaf 12.00 uur organiseert het Leids zeemanskoor Rumor di Mare het Sea Folk en Shantyfestival ‘’Naar Zee, Naar Zee!’’ in Leiden. Dit jaar is het festival binnen een groots nautisch Leids evenement: Sail Leiden.
Festival met maritieme muziek
Dankzij een enorme vloot van varend erfgoed transformeert Leiden op 27, 28 en 29 juli tot een groot drijvend openluchtmuseum. Sail Leiden vormt een interactief museum, afgemeerd aan de kades tussen de Morspoort en de Zijlpoort. Aan de hand van een speciale wandelgids, de Blauwe Meander, komen bezoekers langs een stroom van activiteiten, verhalen, geschiedenis en het festival met maritieme muziek: ‘’Naar Zee, Naar Zee!’’ Alles is gratis toegankelijk.
Programma zaterdag 28 juli
Plattegrond
Optredende groepen
Will Finn and Rosie Calvert (UK)
Will Finn en Rosie Calvert zijn een duo dat door de folk- en traditionele muziek is geïnspireerd. Door dit met een eigentijdse flair te spelen, zijn hun optredens een toonbeeld van folkfusion. Ze komen uit Newcastle en treden met regelmaat op in folkclubs. Daarnaast geven ze ook huiskamerconcerten. Will en Rosie haalden beide een bachelors in Folk and Traditional Music aan de universiteit van Newcastle en hebben met hun A Capella Harmony Quartet The Teacups het festivalcircuit de afgelopen vijf jaar stormenderhand veroverd. Ze speelden op bekende Engelse festivals en braken in 2014 internationaal door op ‘Bie Daip’, het grootste Seasong en Shantyfestival in Nederland. Als duo zijn ze een nieuwe toevoeging die hun instrumentale virtuositeit en geweldige vocale talenten goed laten uitkomen. Hun debuutalbum, Beneath This Place, wordt dit jaar verwacht. Zie ook: www.willfinnrosiecalvert.com facebook.com/willfinnandrosiecalvert youtube.com/willfinnandrosiecalvert
Bâbord – Tribord (FR)
Het duo Bâbord – Tribord bestaat uit Dan Grall (zang, gitaar) en Nico Brung (accordeon). Het duo deelt een passie voor muziek over de zee en de rivieren. Doordat zij veel concerten hebben gegeven, hebben ze een enorme podiumervaring. Uiteraard traden zij op in Frankrijk, maar ook in Nederland, Polen, Noorwegen, Duitsland, België, Engeland en Québec.
Dan, songwriter, haalt inspiratie uit zijn Bretonse roots. Door de oceaan, alomtegenwoordig in zijn jeugdherinneringen, kan hij zich de geschiedenis en het dagelijks leven van de mannen van de zee heel goed voorstellen. Hij woonde ook vele jaren aan de oever van de Loire en ontdekte daar die rivier en zijn geschiedenis. Nico, leerde spelen op zijn vaders accordeon. Het is dezelfde accordeon die hij nu nog bespeelt, met het respect dat recht doet aan dit instrument. Het ondersteunt de melodieën van Dan, waardoor de liedjes kleur krijgen, met een subtiliteit en tederheid die de teksten verdienen. Zie ook www.chansons-marines.com
Armstrong’s Patent (NL)
Armstrong’s Patent is een enthousiaste groep mannen die zich gespecialiseerd hebben in het zingen van shanties & seasongs.
Ze zingen werkliedjes à cappella met een shantyman (voorzanger) en seasongs, forebitters (liedjes die in de spaarzame vrije tijd aan boord werden gezongen).
De liedjes die Armstrong’s Patent zingt, stammen uit de gloriedagen van de zeilvaart en werden gezongen aan boord van klippers, walvisvaarders en packetschepen. Iedere tak van de zeilvaart kende zijn eigen specifieke liedjes.
Door research en veel correspondentie in binnen- en buitenland slaagt Armstrong’s Patent erin bij optredens en op hun CD’s een vrij authentiek beeld te schilderen van de zeeman uit de vorige eeuw. Zie ook: www.armstrongspatent.nl
Shantykoor Blankenberge (BE)
Het Shantykoor Blankenberge staat onder leiding van een vrouwelijke dirigent en is uitgedost in de typisch zeemansplunje van het vissersvolk zoals je dat vroeger aan de Vlaamse kust kon vinden. Het koor wordt begeleid met drie accordeons, een grote en kleine trom en een contrabas. Het repertoire bestaat uit shanties die vroeger aan boord van de zeilschepen werden gezongen en Vlaamse zeemansliederen die van het harde leven vertellen aan boord van de roemruchtige IJslandvaarders op kabeljauwvangst.
In de loop der jaren is het Shantykoor Blankenberge een graag geziene en vaste gast op diverse binnen- en buitenlandse maritieme evenementen. Zo zongen ze al eerder in Leiden en op talrijke visserijfeesten langs de Vlaamse kust en andere evenementen en festivals. Ook hebben ze een lunchconcert opgeluisterd in de opera van Gent en Antwerpen. Buiten België treedt het koor voornamelijk op in Nederland en Frankrijk. Zie ook: www.shantykoorblankenberge.be
Folkswingband Unicorn (NL)
Folkswingband Unicorn brengt prachtige Ierse folk. De opzwepende Keltische muziek loopt doorgaans uit op een feelgood swingfeestje, waarbij uit volle borst wordt meegezongen.
Achter het vrolijke speelgemak gaan rasmuzikanten schuil, die elkaar ragfijn aanvoelen. Accordeonist Martien Tijburg en gitarist John Kuiper vormen al meer dan twintig jaar het kloppende hart van de band en daarbij voegden zich violistes Martine Nijenhuis en Erna Sommer. Betty Borstlap en Jolanda Traarbach kleuren de traditionals eigenwijs in, en stappen net zo makkelijk over op verwante genres als bluegrass of Jiddische fiddlemuziek. Unicorn is nationaal bekend maar speelt ook over de grenzen, bijvoorbeeld op zomerfestivals in Noorwegen, Duitsland en Frankrijk. Zie ook: www.unicornmuziek.nl
Act of Mutiny (NL)
Act of Mutiny is een groep mannen die sfeervolle maritieme folkmuziek maakt, veelal Engels-, maar ook Frans- en Spaanstalig. Als de gelegenheid daarom vraagt, kan er ook Nederlandstalig “zeemansgeschal” klinken! Ze hebben een veelzijdig repertoire dat bestaat uit traditionele en modernere werkliedjes van zeelui, vissers, houthakkers en gevangenen. Act is steeds op zoek naar nieuw en origineel materiaal. Vol enthousiasme en vol overgave worden ballades over de zee, kaapvaart, muiterij, piraterij en natuurlijk vrouwelijk schoon en verloren liefdes vertolkt. Soms rauw en meeslepend, dan weer melancholiek. Ze zingen meerstemmig à cappella, maar daarnaast worden ook liederen ten gehore gebracht onder begeleiding van een verscheidenheid aan instrumenten: gitaar en banjo, fluit, cello en percussie. Zie ook: www.actofmutiny.nl
Zeemanskoor Rumor di Mare (NL)
Zeemanskoor Rumor di Mare uit Leiden onderscheidt zich door een uitgebreid en eigenzinnig repertoire en is winnaar van diverse festivals. De leden komen uit de gehele Leidse regio. Tijdens optredens in binnen- en buitenland vertolkt het koor als geen ander de sfeer van de traditionele shanties en zeemansliederen, maar ook roeiliederen vanuit de hele wereld. Onder professionele leiding van dirigent Harm Huson, en met begeleiding van diverse muzikanten, wordt met een aanstekelijk enthousiasme een internationaal repertoire van bekende en vooral ook minder bekende liederen ten gehore gebracht, niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Frans, Engels, Russisch en vele andere talen. Soms zijn ze ruig en opzwepend, zoals de zee kan zijn. Dan weer ingetogen, bij sfeervolle luisternummers. Een optreden is telkens weer bijzonder! Zie ook: www.zeemanskoorrumordimare.nl
Open podium
Vanaf 20.00 uur is er ook een laagdrempelig Open Podium, aan boord van het historische bedrijfsvaartuig de Terra Nova aan de Havenkade in Leiden. Je kunt dan zelf zingen of spelen, maar ook genieten van folk, blues, pop, jazz, met zang en instrumentale nummers. Goed en minder goed… Maar natuurlijk ook met verrassende invalshoeken! Het gaat wel altijd over water, zoute tranen, zwaar weer, liefdes voor één nacht en zinkende schepen. De toegang is gratis.
Wil je meedoen of wil je meer informatie over het muziekfestival, het Open Podium en over Rumor di Mare? Mail dan met Cees Meijer secretaris@zeemanskoorrumordimare.nl. Als je zelf wilt optreden, dan kan dat met maximaal zes personen, omdat het podium relatief klein is.
Lezing: Leidse weesjongens op zee
Zoals ieder jaar wordt er ook nu weer tijdens het festival een lezing gegeven. Dit keer door de historicus Vincent van Zuilen van De Kennisproeverij. De lezing over Leiden en de VOC is op zondagmiddag 29 juli aan boord van het historische bedrijfsvaartuig de Terra Nova, aan de Havenkade in Leiden (tijdstip wordt nog bekendgemaakt). Lees meer…
Lees meer over Sail Leiden 2018