Ko Zonneveld, het oudste koorlid van het Leids zeemanskoor Rumor di Mare vierde zondagmiddag 3 november zijn honderdste verjaardag in Woonzorgcentrum de Parelvissers. Uiteraard verzorgde ‘zijn’ koor een optreden voor de jarige, zijn familie, alle bewoners en hun gasten. Maar ook Ko zelf zong, samen met burgemeester Henri Lenferink, een ontroerende zeemansballade.

Dan maar een feestje

Ko is op 3 november 1919 in Amsterdam geboren en heeft drie kinderen, zes kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. In 1953 is hij naar Leiden gekomen, om tot 1979 als leraar metaalbewerken les te geven op de Don Bosco ambachtsschool aan de Boerhaavelaan in Leiden. Hij roept al heel lang dat hij geen honderd wilde worden, maar als het dan toch gebeurt,
dan moet het maar een feestje zijn ook, vindt hij. En dat kun je wel aan de mannen van Rumor di Mare overlaten.

Een traantje gelaten

Ko Zonneveld heeft drie jaar geleden als actief lid afscheid genomen van Rumor di Mare. Helaas liet zijn gezondheid niet meer toe dat hij nog langer naar de repetities zou komen. Ko heeft een traantje gelaten, maar de leden van Rumor ook! De mannen blijven wel een beetje verweesd achter. Ko werd op 2 november 2009 benoemd tot erelid van ons koor. Niet alleen omdat hij toen 90 jaar werd en één van de leden van het eerste uur is. Ook niet omdat hij sinds jaar en dag na afloop van de Algemene Ledenvergadering het bestuur bedankt voor de geleverde inspanningen, waaraan hij regelmatig vilein toevoegt dat hij ook niet anders van ze verwacht, nee eist! Maar vooral omdat hij één van de meest trouwe leden is. Hij krijgt bij zijn benoeming tot erelid onder meer de fles waarover hij zo smartvol weet te zingen. De liedtekst zit in deze fles, voor het geval Ko deze kwijt mocht raken. Hij bracht dit lied tijdens zijn verjaardag, samen met de burgemeester, ten gehore.

Bekijk hier de foto’s en het filmpje

 

Foto’s: Joke Ouwehand en Frank Braakman