Vandaag bereikte ons het droeve nieuws dat op 29 mei ons erelid Ko Zonneveld op 101-jarige leeftijd is overleden. We hebben eind vorig jaar nog zijn honderdste verjaardag gevierd waar hij samen de Leidse burgemeester zijn lijflied zong: De fles. Een lied dat hij als geen ander kon zingen. We verliezen in Ko een markante persoonlijkheid en een gewaardeerd zanger. Ook het publiek zal hem missen, want hij had nogal wat fans.

Ko Zonneveld

Een traantje gelaten

Ko Zonneveld heeft vier jaar geleden als actief lid afscheid genomen van Rumor di Mare. Helaas liet zijn gezondheid niet meer toe dat hij nog langer naar de repetities kon komen. Ko heeft toen een traantje gelaten, maar de leden van Rumor ook! Ko werd op 2 november 2009 benoemd tot erelid van ons koor. Niet alleen omdat hij toen 90 Jaar werd en één van de leden van het eerste uur was, maar vooral omdat hij één van de meest trouwe leden is. Hij kreeg bij zijn benoeming tot erelid onder meer de fles waarover hij zo smartvol weet te zingen. De liedtekst zit in deze fles, voor het geval Ko deze kwijt mocht raken.

Geen schipper nodig op je boot

Ko heeft altijd graag gezongen. Als lid van Rumor di Mare zingt hij in allerlei talen, vertelt hij niet zonder trots. “Alleen het Pools is wel lastig”. Ko zong ook in een kerkkoor. In zijn parochiekerk, de Antoniuskerk in Leiden, heeft hij zich lang geleden aangemeld voor het Lam Gods-koor. Dat koor zingt in het Nederlands en Latijn, soms vierstemmig. De tekst op het overlijdensbericht zegt alles over de persoon die hij was: “Je eigen koers varen. Geen schipper nodig op je boot, die zegt welke kant je moet nemen. Jij was degene, die dat besloot.”

Er is geen begrafenis of crematie, want Ko heeft zijn lichaam beschikbaar gesteld aan de wetenschap. Als het weer kan, nemen we in het najaar als koor in een herdenkingsbijeenkomst afscheid van Ko.

We zullen zijn sonore stemgeluid missen. Hij kon daarmee niet alleen geweldig zingen maar ons ook ferm tot de orde roepen. We wensen zijn familie heel veel sterkte toe.