De eerste Sail Leiden was meteen ook een bijzonder geslaagd evenement. Volgens schatting van de politie kwamen er 120.000 bezoekers op het festival af. De enthousiaste organisatie hoopt dan ook dat Sail Leiden een echte Leidse traditie wordt. Zij bedanken de bezoekers dat ze met zulke grote aantallen naar het evenement zijn gekomen en ook zeker de meer dan zestig vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt.

Historische schepen en ambachten

De duizenden bezoekers aan Sail Leiden hebben de afgelopen dagen tal van activiteiten bezocht. Ze namen een kijkje aan boord van de vele historische schepen en maakten een praatje met de schippers. Er was ook veel belangstelling voor de geschiedenis en oude ambachten die op diverse plekken opnieuw tot leven werden gebracht. Op beide dagen waren de watertaxi’s overvol en het krioelde in de stad van de sloepjes, historische opduwertjes, sleepbootjes en andere kleine scheepjes.

Sea Folk & Shantyfestival

Het Leids zeemanskoor Rumor di Mare organiseerde het Sea Folk & Shantyfestival op verschillende podia in de stad. De optredens van de binnen- en buitenlandse groepen waren een groot succes.

Lezing weesjongens & VOC

De historicus Vincent van Zuilen van de Kennisproeverij verzorgde op verzoek van Rumor di Mare aan boord van de Terra Nova voor bijna honderd belangstellenden een boeiende lezing over de weesjongens van Leiden en de VOC.

Enthousiast ontvangen

Het evenement is in de stad met enthousiasme ontvangen, zowel bij de rederijen, ondernemers, als bij de stadbewoners en bezoekers. Het kan dan ook bijna niet anders, dan dat het in de toekomst nog eens wordt georganiseerd. Bekijk hieronder een sfeerimpressie van een zeer geslaagde Sail.

 

Foto’s: Joke Ouwehand