Een geslaagde avond in het Kielzog van de Pilgrims

In plaats van ons meerdaagse Sea, Folk & Shantyfestival ‘Naar Zee, Naar Zee! met gasten uit binnen- en buitenland, brachten we op vrijdag 3 juni 2022 alle muziek samen op één avond, die geheel in het teken stond van vier eeuwen Mayflower.

We kijken terug op geslaagde, gezellige en goed bezochte optredens. Twee Leidse componisten, Jan Marten de Vries en Huub de Vriend schreven ter ere van het Mayflower-jaar een lied en een koorwerk. Beide beleefden op deze avond hun première en werden vertolkt door Rumor di Mare, in samenwerking met Het Klein Leids Liederen Koor.

‘Grondleggers van de Verenigde Staten’

Méér dan 400 jaar is het intussen geleden: het zeilschip met aan boord de Pilgrims, waagde haar historische zeereis al in het jaar 1620. Vanuit Leiden ging het, via de Zuid-Engelse kust, naar Amerika. Nog steeds beschouwen velen de Pilgrims als de grondleggers van de Verenigde Staten zoals we die nu kennen. Op die claim valt wel wat af te dingen: ándere groepen immigranten deden hun invloed op de Nieuwe Wereld misschien veel sterker gelden. Langzaam dringt ook het bewustzijn door dat de Pilgrims véél problemen en ellende meebrachten voor de natives, de oorspronkelijke bewoners van Amerika.

Op de plank blijven liggen

Maar afstammelingen van de Pilgrims, waaronder presidenten als Roosevelt, Bush en Obama wijzen nog steeds met trots terug op hun beroemde voorgeslacht, en op de wilskracht, durf en overtuiging die voor hun gewaagde onderneming nodig was. Dat spreekt nog steeds tot de verbeelding, ook hier in Leiden.

Helaas zat voor deze stad een groots georganiseerd Mayflowerjaar er in 2020 niet in: de coronapandemie brak uit, en alle ideeën voor lezingen, manifestaties, tentoonstellingen en concerten bleven op de plank liggen. En dat gold ook voor ons festival ‘Naar Zee, Naar Zee!’ en de composities van Huub en Jan Marten.

De aandacht die het verdient

Huub schreef de koorcompositie Pelgrimage voor tien Leidse koren, met muziek in tien verschillende stijlen. Dit koorwerk is nu door Het Klein Leids Liederen Koor en met de componist zelf achter de piano alsnog integraal uitgevoerd.

Oud-Rumordirigent Jan Marten schreef ook een lied voor het Mayflowerjaar: Aan Elisabeth. Deze ballade verhaalt over de Speedwell, het zeilschip dat de Mayflower probeerde te vergezellen bij haar overtocht, maar meerdere keren lek raakte. Uiteindelijk bleef het in Engeland achter. Op 3 juni kreeg ook dit schip eindelijk de aandacht die het verdient!

Na de pauze hebben we de avond voortgezet met bruisende sea, folk en shantymuziek. Met Amerika in het achterhoofd deed Rumor een greep uit zijn rijke repertoire, opgebouwd in meer dan 25 jaar, gezongen uit het hoofd én uit het hart.

Bekijk hieronder een impressie van een zeer geslaagde avond. 

Fotografie: Joke Ouwehand

 

 

Bekijk ook een impressie van ons vorige Naar Zee, Naar Zee! Sea Folk & Shantyfestival, tijdens ons jubileumjaar 2019.