Naar Zee, Naar Zee! Sea Folk & Shantyfestival Leiden 2 & 3 juni 2023

Het Leids Zeemanskoor Rumor di Mare organiseert in 2023 voor het achtste jaar in Leiden het Sea Folk & Shantyfestival “Naar Zee, Naar Zee!”

 

Programma

Het festival start vrijdagavond 2 juni in de Lokhorstkerk met een lezing door Alexander de Vos over de Leidse Stadsboeier of Vroonboeier. Het spreekt vanzelf dat Rumor dan voor een muzikaal intermezzo zorgt.

Op zaterdagmiddag 3 juni opent de Leidse wethouder Julius Terpstra het muzikale deel van het festival, waarna er een programma volgt dat tot in de late avond duurt. Het festival is bedoeld voor liefhebbers van shanty’s en zeemansliederen. Maar met het festival willen wij ook het (Leidse) publiek op een verrassende wijze kennis laten maken met deze maritieme muziek.

 

Statig beeld op Leidse wateren, lezing vrijdag 2 juni door Alexander de Vos

Twee eeuwen lang had de stad Leiden onder haar dienstvaartuigen een boeierjacht, de zogenaamde Stadsboeier of Vroonboeier. De Stadsboeier diende om bestuurders te vervoeren en om het visrecht op de Leidse Vroonwateren te inspecteren. Herhaalde malen werd de boeier half herbouwd en zelfs tweemaal geheel vervangen. Met de verkoop in 1893 van ‘Den Antieken Stadsboeier’ kwam er een einde aan dit statige beeld op Leidse wateren.

Foto: Stadsboeier in het Galgewater bij Rijnzicht. Jan Goedeljee 1893 collectie Erfgoed Leiden en Omstreken

Aan de Haarlemmertrekvaart, het deel dat vóór de aanleg van de trekvaart in 1657 nog gewoon Buiten Mare heette, is een historische scheepstimmerwerf verrezen. Op die werf wordt een boeier gereconstrueerd, zodat eens weer het beeld van de Leidse Stadsboeier op Leidse wateren herleeft. Echter, van de Stadsboeier zijn te weinig technische gegevens bewaard gebleven voor een goed onderbouwde reconstructie. De redding is dat het project een Januskop heeft: de Stadsboeier wordt herbouwd aan de hand van een gelijk soort schip. In 1815 is in opdracht van koning Willem I op de Amsterdamse Rijkswerf een replica gebouwd van het boeierjacht dat Peter de Grote zich in 1697 aanschafte bij zijn bezoek aan Zaandam. De replica is in 1816 door koning Willem I geschonken aan de Russische tsaar Alexander I. Over dit schip zijn sprookjesachtig veel gegevens te vinden. Voor het project zijn er weer als vanouds eikenbomen over de Trekvaart vervoerd. Stammen zijn op houtzaagmolen De Heesterboom gezaagd en kromme takken uit de kroon van de boom worden met een dissel tot spanten verwerkt. Kortom, Rumoer aan de Mare!

Rumor di Mare organiseert de avond samen met de Historische Vereniging Oud Leiden en wij zorgen ook voor een toepasselijk muzikaal intermezzo. De lezing wordt gehouden door Alexander de Vos, eigenaar van de historische scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel aan de Haarlemmertrekvaart in Warmond.

Wanneer: vrijdag 2 juni om 20:00 uur
Locatie: de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1 in Leiden
Toegang vrij voor leden van Rumor di Mare en de Historische Vereniging Oud Leiden. Niet-leden betalen € 5,00

 

Optredens op zaterdagmiddag en -avond 3 juni 2023

Onze festivalcommissie heeft een mooi en afwisselend programma samengesteld. Op het Burchtplein, de Nieuwstraat bij de Hooglandse Kerk, in de bibliotheek en in Jazzcafé De Twee Spieghels hebben we optredens van:

 

 

Bâbord – Tribord (F)

Het duo Bâbord – Tribord bestaat uit Dan Grall (zang, gitaar) en Nico Brung (accordeon). Ze delen een passie voor muziek over de zee en de rivieren. Doordat zij veel optraden, hebben ze een enorme podiumervaring. Naast Frankrijk traden zij op in Nederland, Polen, Noorwegen, Duitsland, België, Engeland en Canada. Dan, songwriter, haalt inspiratie uit zijn Bretonse roots. Door de oceaan, alom vertegenwoordig in zijn jeugdherinneringen, kan hij zich de geschiedenis en het dagelijks leven van de mannen van de zee heel goed voorstellen. Hij woonde ook vele jaren aan de oever van de Loire en ontdekte daar de rivier en zijn geschiedenis. Nico, leerde spelen op zijn vaders accordeon. Het is dezelfde accordeon die hij nu nog bespeelt, met het respect dat dit instrument recht doet. Het ondersteunt de melodieën van Dan, waardoor de liedjes kleur krijgen, met een subtiliteit en tederheid die de teksten verdienen. Bekijk de website van Bâbord – Tribord

 

Pekel (NL)

Als je de CD’s van de groep Pekel beluistert, hoor je een groot aantal stijlen en een ongekend enthousiasme van de muzikanten! Dit laatste is dan ook wat mensen het meest raakt bij optredens van Pekel; het publiek wordt onvermijdelijk meegesleurd door de verrassende arrangementen, gespeeld op een bijzonder instrumentarium. De mannen van Pekel zijn een bijzondere kruising tussen muzikanten op een schilderij van Breughel, de shantymen van een driemaster en ontwikkelaars van nieuw repertoire. In 2022 bracht Pekel haar tiende CD uit, genaamd Altea. Het schijfje is gevat is in een rijkelijk geïllustreerd boek waarin alle liedteksten zijn opgenomen. Bekijk de website van PekelSeaFever (NL)

 

Sea Feaver

Sea Feaver is een nieuwe folk & shantygroep bestaande uit: Tonny Holsbergen, Hans Weehuizen en Jan Huitenga. Alle drie zijn ze al in diverse andere groepen actief geweest. Hans onder andere bij Dutch Courage en Enkhuizen 3, Jan bij Drijfhout. Tonny speelt in diverse muziekgroepen met een uitgebreid instrumentarium, zoals bijvoorbeeld bij Resonanse. De instrumenten die Sea Feaver tijdens hun optreden gebruikt zijn gitaar, viool, concertina, nickleharpa, draailier, trekzak en kleppers. De combinatie van de diverse instrumenten en zang, staan garant voor een heel eigen stijl. Helaas geen website.

 

Shantykoor West Zuidwest (NL)

Shantykoor West Zuidwest uit Gouda telt 25 enthousiaste zangers en muzikanten. Het koor legt zich sinds 1993 toe op het zingen van originele shanties en seasongs en bezingt daarmee alle facetten van het ruige zeemansleven uit de glorietijd van de zeilvaart. Voor de muzikale begeleiding spelen de leden op accordeon, gitaar en trom. Sinds hun oprichting hebben zij vier geheel eigen theatershows ontwikkeld en voor uitverkochte zalen op de planken gebracht. Een aantal van hun liederen is op CD uitgebracht. De CD “Voordat We Varen Gaan” is verpakt in een rijk geïllustreerd boekwerkje met liedteksten en smeuïge achtergrondinformatie. Bekijk de website van Shantykoor West Zuidwest

 

Aisling (NL)

Aisling (spreek uit als “esjling”) is Gaelic (de Ierse taal) en betekent: droom, visioen. Met hun songs en tunes vertelt Aisling over vrolijkheid, vrijheid of verdriet, laat je dromen of schudt je wakker. Zij vertolken bijzondere liederen over de strijd tegen de Engelse overheersing, onbereikbare geliefden en songs vol heimwee naar het prachtige Eire. Maar ook vrolijke liedjes en deuntjes worden enthousiast gezongen en gespeeld. Aisling is: Marianne van Steenbergen zang en gitaar, ‘onze’ Ben van Leeuwen zang en gitaar, Karel Das viool en zang en Mariette Meisters fluiten en zang. Bekijk de website van Aisling

 

Zeemanskoor Rumor di Mare (NL)

Het Zeemanskoor Rumor di Mare uit Leiden onderscheidt zich door een uitgebreid en eigenzinnig repertoire en is winnaar van diverse festivals. De leden komen uit de gehele Leidse regio. Tijdens optredens in binnen- en buitenland vertolkt het koor als geen ander de sfeer van de traditionele shanty’s en zeemansliederen, maar ook roeiliederen vanuit de hele wereld. Onder professionele leiding van dirigent Harm Huson wordt met een aanstekelijk enthousiasme een internationaal repertoire van bekende en vooral ook minder bekende liederen ten gehore gebracht, niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Frans, Engels, Russisch en vele andere talen. Soms zijn ze ruig en opzwepend, zoals de zee kan zijn. Dan weer ingetogen, bij sfeervolle luisternummers. Bekijk de website van Zeemanskoor Rumor di Mare

 

Naar Zee, Naar Zee is mede mogelijk gemaakt door De Leidse Rederij

 

Bekijk ook ons vorige Naar Zee, Naar Zee en lustrum festival